Blogginlägg

Ett sto föl!

2015-06-08 07:30 | 0 kommentarer

Nu på morgonen kom så äntligen årets föl. En liten tjej! Allt har gått bra och pigg och stark. Nu gäller det att hitta ett vackert namn till henne. 

20150608_062937-1


När I'm on Fire blev inspikad och full med ohyra!

2015-06-02 17:53 | 8 kommentarer

Tänkte berätta lite mer om den anonyma anmälare som vi drabbats av. Det här hände oss våren 2014.  

Vårt fina hingstföl I'm on Fire gick med sin mor och far i en hage intill vägen som passerar vår gård. Plötsligt en morgon när jag går till hagen för att titta till hästarna ser jag att I'm on Fire haltar med höger framben. Han inte bara haltar utan släpar fram benet och kan knappt röra det överhuvudtaget. Jag kontaktar då genast veterinär för konsultation och får en undersökningstid på Evidensias klinik i Boden vid lunchtid.

10149834_10152317601552692_2839033430357864947_n-2

 

I'm on Fire hade då aldrig åkt transport tidigare och inte heller varit skiljd från sin Eagle och Missy. Lite nervöst kändes det att lasta honom för första gången. Tur att man har goda vänner som ställer upp i nöden (TACK Ingela och Magnus!). Tillsammans fick vi in honom ganska snabbt ändå. Vi fick ta om det några gånger men det tog max 20 minuter tills vi var på väg till Boden.

Nervositeten var stor och frågorna var många under de 40 minuter som transporten dit tog; Hur svårt skadad var han? Skulle han någonsin bli bra? Vad hade hänt?

Väl framme gick det lätt att lasta av honom och eftersom lastningen gått så snabbt så var vi framme i mycket god tid. I'm on Fire trivdes bra i boxen medan vi väntade på vår tur.

 10177254_10152338066247692_428618578279566887_n

Väl inne hos veterinärerna konstaterades att han hade ett pytte pytte litet sår vid bogen. Det var typ 1 mm x 3 mm stort och var helt omöjligt att upptäcka under vinterpälsen utan rakning. För få en klarare bild av skadan röntgades han och det visade sig att han hade haft mycket stor tur. Det lilla såret hade troligtvis uppkommit efter en spark som träffat bogbladet och bakterier hade därefter trängt in i såret ända fram till bogen. Lyckligtvis var tillväxtzonen inte skadad men det var bara frågan om millimeterar från en total katastrof. Veterinären ordinerade boxvila i 10 dagar, antibiotika och sedan återbesök och ny röntgen. Det var i detta skede mycket osäkert om han skulle klara sig. Hade vi otur hade bakterierna trängt alltför långt in i bogen och då räckte inte antibiotika utan endast en operation.

Vi åkte hem med den lilla killen som skött sig utmärkt under hela besöket. Han var verkligen helt fantastisk! Tänk att lämna mor och far för första gången och sen ut på vägarna till en annan stad, och trots sin ungdom klara detta galant. Vi var både imponerade och oroliga för honom. Väl hemma ordnade vi det så att han fick en box i anslutning till unghingstarnas vinterhage. Där skulle han kunna se ut till de andra hästarna och på så vis få lite sällskap. Han fick absolut  INTE vara ute i lösdriften med sin mor och far eftersom det skulle försvåra hans tillfrisknande. Sagt och gjort, han stod på boxvila i 10 dagar, fick sin medicin och hade en ängels tålamod med sin nya situation.

Efter 10 dagar åkte vi tillbaka till veterinärkliniken för ny röntgen. Nu visade plåtarna att situationen förbättrats men att det fortfarande fanns bakterier kvar på bogbladet. Antibiotikakuren förlängdes med ytterligare 4 dagar och ett nytt återbesök bokades tre veckor senare. Detta för att säkerställa om han blivit av med alla bakterier eller om det var tvunget att operera honom för att rädda hans liv. Även denna period av boxvila flöt på bra. Han var godmodig och njöt av de aktivieter vi ändå sysselsatte honom med i boxen. Det blev mycket borstning och kliande. Vi hade även höet i nätpåsar för att han skulle ha något att pyssla med de flesta timmar på dygnet. 

Det  var vid tidpunkten för det andra besöket till veterinären som Länsstyrelsen kontaktade oss eftersom det inkommit en anmälan om att vi hade en inspikad häst som aldrig fick vara i hagen.  Anmälaren beklagade sig även om att alla hästar hade ohyra  och kliade sig oavbrutet. I'm on Fire stod i en box som var omöjlig att se från vägen. Anmälningen visar tydligt att vi haft en liten delegation på besök INNE på vår fastighet.

Anonym anmälan Krulledutten

I samtal med djurskyddsinspektören framkom att denne sk Helene Carlsson var känd på myndigheten och använde samma e-postadress till att anmäla många andra hästägare runt om i Norrbotten. Givetvis har jag begärt ut alla  dessa anmälningar!

Så här har vi ytterligare ett bevis om hur galet det kan bli när man är tvärsäker på att man har rätt och alla andra är idioter. Utan att ha en aning om varför vår lilla hingst hade boxvila drog anmälaren slutsatsen om att detta var vanvård! Inte heller kände personen till rasen American Curly och att hästarna har en annan typ av pälssättning än andra hästar utan denne tog förgivet att alla hästar var fulla av ohyra och därför kliat bort man och svans.

Avslutningsvis kan jag tillägga att I'm on Fire klarade livhanken utan operation. Tredje röntgenbesöket visade att alla bakterier var borta. Han fick dock stå ytterligare en månad på boxvila med en liten sjukhage för att helt återhämta sig.

Gissa om han var glad när han fick komma ut i en beteshage efter 2,5 månaders boxvila!

20140614_132652

 

20140614_132858-1

Fortfarande fick han gå i en mindre hage för att inte anstränga sig för mycket. Men oj vilken glädje!!

Allt gick så bra att vi i augusti 2014 till och med kunde visa honom på sommarpremieringen och få honom bedömd som klass 1.

20140830_122534-1

 


Hur är det med American Curlyhästens man och svans?

2015-06-01 17:03 | 1 kommentarer

Vi köpte BB Eagle Dancer 1997 och han var då 6 år. I sin ungdom fällde han manen till viss del varje sommar. Det var inte all man men vissa delar. De senaste tio åren har han inte tappat någon man överhuvudtaget, och inte svans heller. Så på honom stämmer det att fällningen av man och svans avtar med åren. Foggy Princess som är vårt första avelssto har en lång vacker svans men fäller manen till viss del varje sommar.

Första fölet som Eagle och Foggy Princess "Missy" fick var Great Escape 2008,  Han har inte haft någon man sen födseln och svansen var en liten stump men taglet har blivit längre och längre för varje år. fotot nedan visar Escape nu 2015 och man kan se att han fått mer svans och även lite man. Vem vet hur han ser ut på sin 10-års dag? Kanske även han kan ståta med lika fin man och svans som sin pappa. 

20150322_124658-1

 Efter Escape fick Eagle och Missy två stoföl, Plucky Princess och Curly Sue. Båda dessa ston har haft svansen intakt sedan födseln medan de delvis fällt manen varannan sommar.  Curly Sue som är den yngre (till vänster på fotot nedan) har fällt mer man än Plucky Princess (till höger). Curly Sue är mycket lockigare i sin vinterpäls än alla de andra fölen som Eagle och Missy fått.

901684_10151525151952692_1038769680_o 

 Efter dessa fina ston fick vi tre hingstar på raken, Running Hawk "Håkan", Sunny Day och I'm on Fire. Alla dessa tre har varit helt utan man sedan födseln och deras svansar har varit korta. Nu när I'm on Fire är 2 år har han börjat fått man. Sunny Day har en liten lugg och en guldlock vid manken.

Här ser ni Hawk vintern 2014/2015. Troligtvis kommer även hans svans att börja växa ju äldre han blir. På bilden ser man att han inte är lika lockig som Curly Sue, men trots detta har hon mer man än svans än honom. Vad som styr lockigheten är inte vetenskapligt klarlagt ännu. Det finns teorier om graden av lockighet och hur detta påverkar hur mycket man och svans hästarna har. Jag är ingen expert på detta men kan se att det finns skillnader mellan stona och hingstarna som Eagle och Missy fått. Stona har mer man och svans än killarna. I alla fall vad gäller de sex första fölen de fått. Men det kom ett undantag sommaren 2014...

running Hawk

 Lägger ut ett foto på Sunny Day och I'm on Fire också, se nedan.

20141227_132147-1

 Man brukar säga att det alltid finns ett undantag som bekräftar regeln. Och i vår flock så heter undantaget Born to Run som föddes 2014. Trots att han är hingst så har han förärats både man och svans redan från födseln. Han har en lockig vinterpäls dessutom. Det är mycket intressant att två föräldrar kan få så olika avkommor. Ston med svans och hingstar både med och utan. Ston som fäller man vartannat år och unghingstar som är utan. Det är svårt att riktigt förstå hur det kan vara så olika. 

Born to Run sommaren 2014, nedan.

20140624_185348(0)-1

 Born to Run vintern 2015, nedan.

Born to Run 1

Är det någon som kan mer om lockar, manar och svansar så kommentera gärna detta inlägg! 

 


Inridningsträningen fortsätter

2015-05-31 10:14 | 0 kommentarer

Tidigt denna morsdag kom Ann-Louise för att hjälpa mig med träningen av Sunny Day. Det har hittills gått väldigt bra. Han är positiv och lugn. Idag introducerade vi longering i både skritt och trav. Han travade lugnt och fint men tyckte det var svårt att byta varv så det blev bara åt ett håll idag. I morgon så kommer vi att testa det andra hållet.20150503_134035-1


Nu har inridningsträningen börjat!

2015-05-29 15:21

Idag startade vi inridningsträningen för Sunny Day, 3 år. Ann-Louise kommer att hjälpa till med träningen och vi hoppas att han ska kunna ridas i åtminstone skritt och trav i slutet av juni. Det första passet bestod av enklare övningar på ridplanen under ca 20 minuter. Sakta men säkert kommer vi att öka svårighetsgraden och det blir ett pass varje dag för honom.


Länsstyrelsen gör en rutinkontroll

2015-05-29 12:45 | 3 kommentarer

Igår hade vi fint besök från Länsstyrelsen. Det var djurskyddsinspektör Evelina Fahlgren som utförde kontrollen. Hon tyckte att vi har en mycket fin anläggning och att våra hästar var mycket fina och välskötta. Det enda hon hade att anmärka på var att det finns mellanrum mellan väggen och marken på tre av våra ligghallar. Detta kommer vi att ha åtgärdat senast den 17 juni.

Det känns roligt att få så mycket lovord och beröm för vår hästhållning från Länsstyrelsen. Tyvärr har vi stora problem med en granne som anmäler oss flera gånger per år. Det är enbart osanningar om att hästarna saknar mat och vatten. Om hästarna inte fick mat och vatten så skulle de inte vara i så bra skick som de är. Flera av vår egen uppfödning är bedömda klass 1 som unghästar och det blir man inte utan mat och vatten.

Anmälaren klagar också på att våra stängsel är dåliga och att hästarna ständigt är på rymmen. Visst har det hänt att de tagit sig ur hagarna men de springer inte runt på byn utan håller sig på vår gård då det inträffat. Evelina ansåg att vi hade de rejälaste stängsel hon någonsin sett. Har man många hingstar och unghästar så krävs det ett bra stängsel för att de ska hålla sig i hagen. Vi kontrollerar därför regelbundet styrkan i eltråden och strävar efter 10000 volt i tråden. 

Vår anonyme anmälare är en tokig person som inte drar sig för att göra intrång på vår gård nattetid. Och personen är bara ute efter att skada oss med sina elakheter. Samma person anmälde oss till Miljökontoret förra våren och hävdade att det var total nedskräpning av hela byn från vår sida. Miljökontoret ryckte ut och lade omedelbart ner hela ärendet.

Så om ni hör något elakt ryckte så ska ni veta att varkenLänsstyrelsen eller Miljökontoret har tagit anmälaren på allvar. 'Vi har dessutom polisanmält alla anmälningar personen gjort och där det tydligt framgår att personen varit inne på vår mark och i våra fastigheter. 

 


Löshoppning - första gången

2015-05-26 00:04 | 0 kommentarer

I lördags skulle vi ha löshoppat men då vädret så dåligt att vi avstod. Så det blev nu ikväll istället.

Jag och Sandra hann löshoppa tre glada hästar. Först var det Running Hawk som med sina jättestora galoppsprång satsade mot hindren. Det var lite svårt för oss att hitta rätt avstånd mellan hindren men tillslut blev det rätt. Han tyckte att det var jättekul!

Sen var det Plucky Princess tur. Hon hade inga större problem att hitta rätt i banan.

Slutligen fick Curly Sue göra några varv i banan. Hon studsade runt som en liten boll och var mycket uppspelt. Ett ögonblick kunde vi förnimma något arabiskt i hennes utstråling.

Sammanfattningvis blev det en mycket lyckad afton.

Tack för en trevlig kväll Sandra! Det här gör vi om snart.


Idag fick man den första sommar känslan

2015-05-24 21:41 | 0 kommentarer

Det är verkligen tvära kast i väderleken. Igår storm, regn och snö. Idag vackert och soligt. Det var så pass varmt att jackan åkte av för första gången i år. En liten stund satt jag även i enbart tishan. Riktigt härligt väder!

Idag verkade vi hovar och meckade lite med traktorn.

Sen fick vi trevligt besök av en hästintresserad familj. Våra hundar gjorde trix på barnens kommandon och hästarna visade sin sociala sida.

Det blev en mycket lyckad dag och nu blir det skönt att krypa till kojs.

 


Usch vilket busväder!

2015-05-23 14:58

Tja inte blev det som vi tänkt oss idag.  Värsta stormen med både regn och snö.  Hoppas att det blir bättre väder framåt kvällen så att något blir gjort även idag.


Maj 2015

2015-05-22 13:24

Hej!

Och välkomna till Eagle Curly Horses hemsida.
Äntligen har vi fått tid till att göra klart hemsidan så att vi kan berätta om våra hästar.
Just nu har vi 10 curlyhästar i varieranda ålder, 5 hingstar och 5 ston.
De senaste åren har vi fått hingstföl och därför hoppas vi på att årets föl blir ett vackert sto.

Det är inte många dagar kvar tills det kommer ett nytt föl.
Givetvis kommer vi att lägga ut foton här så snart det har kommit.

Förutom fölning så kommer vi snart att ha en kurs här med Anke Baktus (14-15 juni).
Det är en kurs i akademisk longering och markarbete.
Det finns fortfarande platser kvar om någon är intresserad av att delta.
Under helgen kommer mer information om kursen att läggas ut här.

I morgon ska vi löshoppa några hästar för första gången.
Ska försöka filma det och lägga ut här.

Önskar dig en trevlig pingsthelg!

/Inger

 

 

 

 

 

 

Hästar till salu!

Fina hingstar - klass 1!

20140830_141721(0)-1

 Eagle's I'm on Fire, 2 år

Hawk premiering

Eagle's Running Hawk, 4 år

 

20140830_141523-1

Eagle's Sunny Day, 3 år

 

 

 

I bildspelet nedan nya foton på

Eagle's Running Hawk

& Eagle's Plucky Princess 

20150525

Bildspel